Közvetlen foglalásért írjon e-mailt a piknik@piknik.hu -ra!

Siófok röviden

Siófok a Balaton déli partján található város, amely az egész Balaton partjának legnagyobb városa. Az egyik legnépszerűbb üdülőhely Magyarországon, székhelye Siófok járásának. Siófok az ötödik legnépszerűbb település Magyarországon az eltöltött vendégéjszakák terén, melyeket kereskedelmi szálláshelyek alapján soroltak be.

 

siófok 1

 

Balatonszabadi tóparti településrészeivel, Balatonújhellyel és Balatonkiliti bekebelezésével Siófok területe jelentősen nagyobb lett a 20. század második felében. Viharjelző obszervatórium működik Siófok város területén, mely viharjelzésének fényét szinte az egész Balatonról látni lehet. A Balaton felesleges vizét a Sió zsilipjén engedik le, amelyet 1865-ben építettek.

 

 siófok 2

 

Siófok környéki népszerű programok

Beach Club (korábbi nevén Coke Club)

Siófok egyik legnépszerűbb szórakozóhelye, ezáltal legendás hírűek az itteni bulik. Az évek folyamán folyamatosan alakulgatott, új nevet kapott, ez viszont semmit sem változtatott a buli általi életérzésen, az örökre megmarad. Siófok és a Balaton környékén a Beach Club biztosítja a legjobb szórakozási lehetőséget 2012 óta. Bulizz éjjel itt, miután nappal strandoltál! Itt nem csak hétvégén szól a zene és megy a buli, hanem nappali strandként is üzemel, a balatoni naplemente után pedig este is folytatódik a buli. Itt jobbnál jobb programok várnak Rád! A legnevesebb sztárokat és DJ-ket sorakoztatja fel a Beach Club, amely modern hang- és fénytechnikával és színpaddal van ellátva. A programok között említhető a Dumaszínház, sportközvetítések, sportesemények, filmklubok, latin estek, bulik, koncertek, változatos programok tárháza.

 

siófok 3 

 

Balaton Sound

Az ország egyik legnépszerűbb fesztiváljaként vált ismertté, Zamárdiban szokták megrendezni, amely ugyanúgy a déli parton fekszik, mint Siófok. Többnyire az elektronikus zene kedvelőinek fesztiválja ez, rengeteg magyar és külföldi zenekar, valamint sztárdj szokott megfordulni itt a világ minden tájáról. Sushibár, aréna, neves külföldi DJ-k és vízparti terasz várja az ide látogatókat. A Balaton Sound egy olyan fesztivál, melyet semmiképpen nem szabad kihagyni!

 

siófok 4

 

Márton Napi Pálinkafesztivál

Somogy ország fővárosa, Siófok várja a látogatókat mindenféle gasztronómiai programmal, a rengeteg pálinkakülönlegesség mellett megtalálhatók a pálinkafesztiválok főszereplői, valamint természetesen a Márton napi libaételek is megtalálhatók. Az étkezés mellett szórakoztató programok is várják a vendégeket. A Siófok városába látogatókat kézműves vásár, gyerekprogramok és koncertek is várják.

 

siófok 5

 

Tojásfesztivál

A Nemzetközi Tojásfesztiválnak 2003 óta ad otthont Siófok. Ebben az időszakban a tojásról szól minden Siófok városában. Extra méretű tojásokat is találhatnak az ide látogatók, valamint a tojásmotívum dominál a kézműves vásáron is. Látható főzött tojás, nyers tojás, kifújt tojás, faragott tojás és extra méretű tojás, valamint olyan is, amely műanyagból készült (mint például Gombóc Artúr és az ő csokoládéja). Hazánk neves szakácsmeseterei rekordméretű tojásos étellel készülnek a fesztivál utolsó napjára minden évben, hogy az ide látogatók ne térjenek haza éhesen. Tojásba zárt világ lesz ilyenkor Siófok.

 

siófok 6

 

A Tojásfesztivál a tojás világnapjának alkalmából kerül megrendezésre. Különböző technikával elkészített mívestojásokból kaphatnak ízelítőt a rendezvényre kilátogatók, de egyedi Faberge-jellegű dísztojásokat is megtalálhatnak a vendégek a Tojásmúzeumban, amely a fesztivál területén található. Akik nem csak nézni, hanem kipróbálni is szeretnek valamit, annak jó hír, hogy a legnagyobb magyar séfek tojásos ételeit meg is kóstolhatják, madártejtől kezdve a nokedliig, és részt lehet venni a Guiness-rekord elérésében is.

 

Sajt és Bor Napok Balatonföldváron

A Sajt és Bor Napok Balatonföldváron nevű rendezvény egy kiemelkedő programja minden évben Balatonföldvárnak. A különböző gasztronómiai élményeket kínáló vendéglátósok, sajtosok, pincészetek közvetlen a Balaton partján találhatók meg ilyenkor. A vendégeket minden délután és este élőzenés koncertek és műsorok szórakoztatják a színpadon. Szent István napján hatalmas tűzijátékkal zárul a rendezvény.

 

siófok 7

 

Siófok története:

Siófok az ókortól a török hódoltságig

Egészen régen, a rómaiak korában is laktak már Siófok környékén. A mostani Siófok területére az első században ért el a római hódítás, ugyanis errefele vezetett az út Arrabona (ma Győr), Triccianán (Ságvár) és Sophianae (Pécs) területéről, illetve területére. A Balaton (akkori latin nevén Lacus Pelso) ingoványos területének lecsapolására a mostani Siófok területén Galerius császár erdőket vágatott ki és zsilipet épített, szerepel a 3-4. századból megmaradó feljegyzésben, melyet Sectus Aurelius Victor készített.
 
A hely említése már az 1055-re visszavezethető, a honfoglalás után, a tihanyi alapítólevélben megtörtént, a Fuk egy kis patakként volt számon tartva, melyen az emberek gázlón vagy hídon keltek át. Eredeti szövegként így említették: „Rivulus namque, qui dicitur Fuk fluens”. Az adózó települések között csak 1137-től szerepel papíron a Fuk, mint egy falu neve, új neve később, 1526-ban a Tabula Hungarie Fok lett. Csak jóval később, 1790-ben lett Siófok a település neve.
 
Fokot és környékét a törökök a megszálláskor 1552-ben a hatalmukba kerítették, előtte a tatárjárás után viszont újratelepült. Erődítményt építettek, amely a most meglévő kórház melletti „Granárium” dombján volt megtalálható, emellett még Siófok hadikikötő is lett. A török hódoltság 1688-ban ért véget Siófok számára. Ezután a veszprémi káptalan kezébe került Fok, 1693-ban fatemplom épült a beletelípett lakosság részére.
 

Siófok a 18-19. században

Vak Bottyán népszerű Sió-vonala itt futott, a siófoki erősség volt a végső sarkpontja, Rákóczi szabadságharcának idején. Fok falunak II. Rákóczi Ferenc 1705-ben pecsétet adományozott, amely a mai címer alapja is, a barokk plébániatemplom pedig 1736-ban készült el, melyet Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának tiszteletére építettek.
 
A 19. században nagyobb fejlődés indult el Siófok településen. 1867-től volt csak saját posta Siófok faluban, de már érintette az Erdély-Adria gyorspostakocsi 1810-től. A falu vízszabályozása 1810-től indult meg. A Sió medrét kitisztították, Beszédes József vízügyi mérnök tanácsára, ezáltal a Balaton vize 1 métert apadt, telepítettek malmokat, vlamint 51 ezer holdnyi terület felszabadult a víz alól, 6 ezer hold szabad telek jött létre a Sió szabályozásával. 1846-ban létrejött a Balatoni Gőzhajózási Részvénytársaság, amely Siófok életében hatalmas változást eredményezett. Nagy szerepe volt ebben a magyar történelem két nagy alakjának, gróf Széchenyi Istvánnak, aki az állandó elnöke volt a cégnek, és a társaság alapító okiratát megíró Kossuth Lajosnak. Még ebben az évben a Kisfaludy kerekesgőzöst vízre is bocsátották.
 
siófok 8
 
A Buda-Nagykanizsa vasútvonalat 1861-ben adták át a vonatoknak, 2 évvel később készült el a vasútállomás (ennek ellenére már 1861-ben is megállt a vonat), 1864-ben pedig már a mólókkal is védett hajókikötő készült el. A vízszint szabályozása miatt egy új Sió-zsilip készült el, amely még ugyanebben az évben került átadásra. 1893-ban vasszerkezetből összeállított zsilip váltotta fel a fából készült zsilipet. 1865 évben lett országos vásártartási engedélye Siófok városának, ugyanis ekkor kapott mezővárosi rangot. 1500 fős lakosság és 200 ház volt található Siófok községében. A Zala-Somogyi Közlönyben jelent meg az első hirdetés "Balatontavi Fürdő Siófok" címmel, 1866-ban. 2x12 éves szerződést kötött a veszprémi káptalannap egy bizonyos Végh Ignác nevű bérlő. A "Magyar Tenger" nevű fürdőház 1878-ban készült el, ez a Neuschlass építő cég tervei alapján készült, 80 fürdőkabinnal, emeletes kilátószobával, víz irányába nyíló nagy ablakokkal, 100 fős társalgóval, díszes homlokzattal és svájci stílusban.
 
A manapság is ismert fürdőtelep 1885-ben kezdett el kiépülni, amikor a veszprémi káptalan elkezdte parcelláztatni a telkeket. Mivel a balatoni tájnak ihlető és megejtő vonzereje volt, így a legelső Siófokon található villák tulajdonosainak nagy része festőművész volt, mint például Tölgyessy Arthur, Feledi-Flesh Tivadar (Zichy Mihány veje), Vágó Pál, valamint Than Mór. A Balatoni Gőzhajózási Részvénytársaság újjászervezéséhez 1888-ban Baross Gábor adott állami támogatást, 1889-ben a Kelén nevű utasokat szállító hajót bocsátották vízre, 1891-ben pedig az új Kelén és a Helka nevű hajó is elkészült.
 
1891 év április hónapjában a veszprémi káptalantól a Siófok Balatonfürdő Rt. címen bejegyzett tőkecsoport megváltotta a fürdőjogot, a 60 holdnyi mocsaras, vizes, bozótos területet feltöltötte, amely a parkosításhoz és az építkezéshez volt szükséges. A Franklin Irodalmi és Nyomdai Rt. alapítója, Glatz Henrik volt a cég vezetője 1884 és 1905 között. A Központi Szálló, a Sió és a Hullám építése is megindult, ezek nagyobb szállodák voltak. A belügyminiszter által a gyógyfürdő elnevezést is engedélyezték az új fürdőtelepnek, melynek átadása ünnepélyes keretek között 1893. július 18-án történt. Siófok színházi életében is változást hozott, 1875-től nagy egyéniségek léptek fel a siófoki színházban.
 

Siófok a 20. században

A Balatoni Halászati Részvénytársaság 1900-ban indult. Siófok nyári programjait tenisz- és úszóversenyek, Balaton-átúszás, valamint lóversenyek gazdagították, ugyanis ugyanebben az évben 1500 férőhelyes lelátóval lóversenypálya készült. Mivel Siófok rendkívül jó fürdővárossá vált, így a színészvilág, a művészvilág és a fővárosi nagypolgárok legjobban kedvelt kikapcsolódási helye lett (Kabos Gyula, Latabár Árpád, Krúdy Gyula, Karinthy Frigyes).
 
1989-ben újították fel a vasútállomás épületét, mely 1904-ben épült eredetileg. A régi épület a felüljáró és a mostani között volt, ám ezt az új elkészültével lebontották. Elindult a Mocsolád-Táb-Siófok Helyiérdekű Vasút 1906. október 23-án, így már volt vasúti összeköttetés Siófok és Kaposvár között (a MÁV-nál ez a 35-ös vonal). Siófok lett a főhadiszállás, amikor Horthy Miklós a Dunántúlra vonult a csapatokkal, ugyanis a Tanácsköztársaság leverésére készült, így egy időre 1919. augusztusában a nagypolitika középpontja lett Siófok. 
siófok 9
 
Hatalmas károk érték Siófok területét a II. világháború idején, ugyanis a frontvonal körülbelül 2 hónapig itt húzódott. Rengeteg kár keletkezett a hajóparkban, lakóépületekben, szállókban, nyaralókban, valamint a parton található épületekben. A vállalati és szakszervezeti üdültetés középpontjává vált később Siófok. Siófok hatalmas tömeget vonzott a partvédő művek kialakítása, a vízmű és szennyvíztisztítás, valamint a csatornázás és az ujjúépülő üdülőházak miatt. A balatoni környék legjelentősebb és legnagyobb érdekeltségű területe lett Siófok. A hajók már az új zsilip által is közlekedni tudtak, 1947-ben újult meg a zsilip, a Sió-csatorna építése által. Járási székhely lett Siófok, és Somogy megyéhez csatolták 1950-ben. A külföldről érkező túristák újra elszaparodtak 1958-tól, mivel ekkor voltak újabb idegenforgalmi és turisztikai fejlesztések. A lakásépítés megélénkült a hatvanas években, 1962-ben pedig szállodasor épült.
 
siófok 10
 
Siófok várossá vált 1968. december 31-től. Ezelőtt kevéssel könyvtár, kultúrális központ, valamint 400 ágyas kórház épült. Az M7-es autópálya bal oldali része 1971-ben már elérte Siófok városát. 1975-től Budapest irányába már csak Balatonaligáig kellett autózni autóúton (27 évvel később készült el a teljes autópálya). 18 tagú képviselő-testület irányítja Siófok városát, az 1990-es helyhatósági választások óta. Siófok városában a lehetőségek bőségesek voltak, így helyi televízió és helyi újság kezdett el működni.
 

Siófok szórakozóhelyei

Siófok híres arról, hogy nagyon jól lehet szórakozni az éjszakai klubjaiban. A Flört The Club 1989 óta működik, a város centrumában fogadja a szórakozni vágyókat. A júniustól szeptember elejéig tartó időszakban főképpen az ebben az övezetben üdülők látogatják ezt a diszkót, mely a hét összes napján várja a vendégeket. Emellett havonta, kéthavonta megjelennek itt egész Magyarországról az underground zenei stílus kedvelői. Az underground zene az általánostól eltérő jellegű műfaj, az előadó sok esetben saját maga készíti a zenét és a felvételeket is otthon. Nem védi őt szerzői jog. Jellemző rá, hogy az igazat énekli meg az előadó, amit átél, amit lát stb. Sokszor érkeznek ide más országokból lemezlovasok, de természetesen hazai disc jockey-k is jelen vannak. Többféle zenei irányzat számai hallhatók a klubban, progressive house, house, electro és néha trance is előfordul.

 

siófok 11

 

A Palace Dance Club Siófok másik ismert szórakozóhelye, mely 1990 óta fogadja vendégeit. A város szép nevű részén, az Ezüstparton található, s egész nyáron a hét minden napján mehetnek táncolni oda a látogatók. Hasonló jellegű zenét játszanak benne, mint a Flört The Club-ban, azonban itt a techno és a funky is megjelenik.

 

siófok 12

 

Az Orion Klub Bárt 1971-ben építették, a MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége)  tulajdona volt. Az épület Siófok Balatonszéplak részén az Ezüstparton áll. Hasonlít egy űrhajóra, amely egy 1968-ban bemutatott filmben jelent meg. A klub a 20. sz. utolsó évtizede óta sokáig szórakozóhely volt, manapság azonban nem használják. Ennek az az oka, hogy a 80-as évekhez képest a turisták száma mára nagymértékben csökkent. A bárban található díszlet anyaga réz volt, s vitorlás hajókat ábrázolt. Ezeknek azonban - vélhetően fémtolvajok miatt – lába kelt. A 2000 körüli időszakban nem törődtek az építménnyel, a növények mögött szinte eltűnt. Valószínűleg lebontották volna, ha nem vásárolta volna meg a LUGA Nemzetközi Ingatlan Beruházási Kft. Ennek a cégnek köszönhetően ez az egyedülálló építmény még mindig áll.

Itt a szünidő, irány Siófok!

De nehéz az iskolatáska! - mára már szinte hagyománnyá vált, hogy a rádióban minden tanév első napján felhangzik ez a népszerű sláger. Lassan, a gyermekek nagy örömére véget ér a tanév, és az iskolatáskák egy kis időre bekerülnek a szekrénybe. Következik a jól megérdemelt pihenés ideje. Míg a gyermekeknek a szünidő örömöt jelent, a pihenés, a szabadság idejét, addig ez az időszak a szülőknek némi fejfájással jár. Ugyanis sok családban nehézséget okoz a gyermekek nyári felügyeletének megszervezése, úgy, hogy mindeközben a gyermekek napjai változatosan, élményekkel telve teljenek. A korábbi évek tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy Siófok nem csak a felnőttek egyik kedvenc üdülőhelye, hiszen a gyermekek is szívesen látogatnak el a szünidőben Siófok városába, ahol számos lehetőség várja őket. Épp ezért a következő néhány sorban a szülőknek szeretnénk kedvezni, és ízelítőt adunk a 2015-ben Siófok városában megrendezésre kerülő nyári gyermektáborokból.

 

Miután évek óta nagy népszerűségnek örvend, ezért az idén is lesz lovas tábor A Bella Lovasudvar szervezésében. 2015 nyarán 5 turnusban szervez lovas tábort a Bella Lovasudvar csapata. A Lovasudvar barátságos, nyugodt környezetben található, 1 km-re a Siófok- Szabadifürdőtől. A táborba olyan 6-14 éves korú gyermekek jelentkezését várják a tábor szervezői, akik érdeklődnek a lovak és a lovaglás iránt. A tábor ideje alatt a lovagláson kívül a gyermekek kivehetik részüket a lótartással kapcsolatos teendőkből is, ilyen pl.: a lovak gondozása, etetése, továbbá az edzéseken kívül a gyermekek különböző szabadidős programokon vehetnek részt. Többek közt fürdőzést, tereplovaglást, kézműves foglalkozást, csapatjátékokat, kerti sütést, közös filmnézést terveznek a szervezők.

 

siófok 13

 

Az első turnus 2015. június 29-én veszi kezdetét. A nyár folyamán Siófok Aranyparti környezetében újra sor kerül úszótábor megrendezésére, ahová várják azoknak a 7-12 éves gyermekeknek a jelentkezését, akik vágynak arra, hogy egy hét alatt elsajátítsák az úszás rejtelmeit, technikáit, és további színes és élvezetes programokon vegyenek részt. A tábor 2015. június 28 - július 4-ig tart. A korábbi nagy sikerre való tekintettel az idén is lesz sakk tárbor Siófok városában. 2013 óta kerül megrendezésre a nyári sakktábor, ahová olyan 5 és 15 év közötti gyermekek jelentkezését várják, akik szeretnének betekintést nyerni a sakkozás világába. Az idei nyáron hét turnus indul, az első 2015. június 22-én veszi kezdetét. A tábor ideje alatt a gyerekek délelőttönként sakkfoglalkozásokon vehetnek részt, délután strandolás, és egyéb szabadidős foglalkozások kerülnek megrendezésre. Siófok egyik jellegzetes és legnépszerűbb tábora a vitorlás tábor.

 

siófok 14

 

A nagy érdeklődésre való tekintettel az idén is több turnusban indul vitorlástanfolyam azoknak a 7 és 18 év közötti gyermekeknek, akik szeretnék kipróbálni magukat ebben a sportban. Az első turnus 2015. június 22-én indul. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a táborban nem csak magyar nemzetiségű gyermekek vesznek részt, néhány év óta érkeznek gyermekek Amerikából, Angliából, Ausztriából, Belgiumból, és Németországból is. Az edzések ideje alatt jelen van a Balatoni Vízrendészeti Kapitányság is, akik felkészültségükkel gondoskodnak a gyermekek maximális biztonságáról. Mint láthatjuk, Siófok városában az idén is színes és ígéretes programok várják az iskola okozta fáradalmak kipihenésére vágyó gyermekeket!

További Siófok tartalmak

www.piknik.hu/siofok